1. Ali je hrana VON BARF popolna in uravnotežena prehrana? Ali ji je treba še kaj dodajati?

VON BARF je popolna in uravnotežena prehrana, vsebuje vsa potrebna hranila v optimalni količini in ji ni treba ničesar dodajati. Pes se lahko hrani izključno s to hrano.

Pomembno je poudariti, da so vsa pomembna hranila v hrani VON BARF naravno vsebovana v živilih. Vitamini in minerali ne morejo biti dodani v hrano naknadno, da bi bili enako biološko dostopni organizmu kot takrat, ko je njihov izvor surova hrana.

2. Ali je surovo meso varno za mojega psa?

Surovo meso je veliko bolj sprejemljiva oblika beljakovin za psa kot kuhano ali industrijsko obdelano meso. 

Meso, ki ga dajemo v svoje proizvode, gre skozi veterinarsko inšpekcijo in spada v kategorijo mesa, primerno za prehrano ljudi. Meso nabavljamo neposredno od najkakovostnejših dobaviteljev mesa. 

Higiensko-zdravstveno pravilnost neprestano nadzoruje EUROINSPEKT CROATIAKONTROLA d.o.o., laboratorij Zagreb.

3. Ali so v hrani VON BARF nevarne bakterije (Salmonella, E. coli) ali paraziti?

Meso, ki ga dajemo v svoje proizvode, gre skozi veterinarsko inšpekcijo in spada v kategorijo mesa, primerno za prehrano ljudi. Naši se proizvodi se pripravljajo iz svežih živil, pakirajo se v poliamidne ovitke in se takoj zatem zamrznejo.

Higiensko-zdravstveno pravilnost neprestano nadzoruje EUROINSPEKT CROATIAKONTROLA d. o. o., laboratorij Zagreb.

4. Komu je namenjen VON BARF SENSITIVE?

Namenjen je:

 • starejšim psom,
 • psom z motenim delovanjem jeter,
 • psom z motenim delovanjem trebušne slinavke, 
 • psom, ki bolehajo za gastritisom,
 • psom, ki trpijo za alergijami,
 • psom, ki so nagnjeni k debelosti,
 • psom v postoperativnem zdravljenju.

VON BARF SENSITIVE je nizkoproteinska hrana, posebej bogata z encimi in zelo dobre prebavljivosti. 

5. Zakaj je pes po obroku bruhal?

Ob prehodu na novo vrsto prehrane se lahko pojavi bruhanje, vendar ni razloga za skrb, če pes ne kaže tudi drugih znakov motenega splošnega stanja. Bruhanje za mesojede ni nujno kazalnik bolezni. Včasih pes bruha hrano, ker so bili kosi hrane, ki jo je pojedel, preveliki, zaradi prevelike količine hrane ali požrešnosti.

Da bi preprečili naglo požiranje velike količine hrane, je psu zaželeno iztiskati manjše količine hrane iz vrečk, da lahko jedo zalogaj za zalogajem (prvih nekaj dni prehoda na prehrano BARF).

Vzrok bruhanja so lahko notranji paraziti. Česen, vsebovan v hrani VON BARF CLASSIC ubija gliste, ki so v razvoju, medtem ko odrasle gliste česen samo »vznemiri«, kar potem povzroči slabost, bruhanje ali drisko. Vsekakor je priporočljivo psa očistiti od parazitov.

6. Ali ni česen nevaren za pse?

Česen v malih količinah ni nevaren za pse – toksične so lahko samo velike količine česna, ko pa govorimo o velikih količinah, govorimo o več kot o 20 strokih česna dnevno za psa srednje velikosti skozi daljše obdobje.

Česen v optimalnih količinah, kakršne se nahajajo v proizvodih VON BARF, ima antioksidativno, protivnetno, atniparazitno in antibakterijsko delovanje.

7. Zakaj hrana za pse VON BARF vsebuje kosti, zmlete v pasto?

Kosti so optimalen izvor mineralov za pse. S prebavljanjem kosti si bo organizem vzel potrebno količino mineralov v zadostnem razmerju. V organizmu ne more priti do presežka mineralov. Presežek mineralov v obliki neprebavljene kosti bo pes izločil s prebavo. 

Kost je zelo pomemben del tako prehrane kot prebave, ki mora biti optimalne konsistence. Optimalna konsistenca blata zagotavlja naravno praznjenje analnih vrečk in tako zmanjšuje možnost njihovega vnetja.

8. Moj pes je nagnjen k alergijam, ali lahko je BARF?

V hrani VON BARF NI najpogostejših alergenov – žitaric in aditivov. Surove beljakovine živalskega porekla, kakršne se nahajajo v hrani VON BARF, zelo redko povzročajo alergije. 

Prehrana BARF se je izkazala za zelo uspešno tudi pri nadzoru alergij. Učinek takšne prehrane je viden skozi daljše obdobje, saj krepi imunski sistem in njegovo sposobnost, da se bori z alergijami. Včasih so rezultati vidni takoj, včasih pa je potrebno daljše obdobje, da se organizem okrepi in začne uspešno nadzorovati imunske odzive.

9. Mojemu psu skoraj vsaka hrana povzroča drisko, ali lahko poskusim s hrano za pse VON BARF?

Prehrana BARF je bogata z encimi, ki jih v toplotno obdelani hrani ni, vendar so izredno pomembni za dobro prebavo hrane. Goveji vampi, ki je sestavina hrane VON BARF, je, poleg tega, da je bogat vir encimov, tudi bogat izvor probiotikov Lactobacillus acidophilus.

Lactobacillus acidophilus je probiotik, bakterija, ki tvori »dobro« mikrofloro v črevesju. Probiotik pomaga pri vzpostavitvi ravnotežja med »dobrimi« in »slabimi« bakterijami. Ravnotežje črevesne mikroflore je lahko porušeno zaradi bolezni, stresa, jemanja antibiotikov in drugih zdravil.

Lactobacillus acidophilus je pomemben zaveznik pri zdravljenju driske, zaprtosti in drugih motnjah v prebavnem sistemu. Ugotovljen je njegov pozitivni vpliv na prenehanje simptomov vnetne bolezni črevesja (IBD – Inflammatory bowel disease). Sintetizira mlečno kislino, ki neugodno deluje na rast »slabih« bakterij, in antibiotik kolicin, ki neugodno deluje na rast številnih bakterij in glivic. Pomaga pri prebavi (še zlasti mlečne hrane) in ima vlogo v procesu sinteze vitamina B-kompleksa. Ugotovljeno je, da ugodno vpliva tudi na krepitev imunskega sistema, posledično s tem pa pomaga tudi pri nadzoru alergijskih reakcij.

10. Zaradi vsebnosti kosti blato prav tako postaja trše konsistence.

Psom, ki imajo občutljiv prebavni sistem in ki se težko prilagajajo na novo prehrano, je treba, v nekaj dneh, dati priložnost, da se navadijo na novo hrano. Pri spremembi hrane do prebavnih motenj prihaja zaradi neprilagojenosti prebavnega sistema (encimov in mikroflore črevesja) na novo vrsto hrane.

VON BARF SENSITIVE je izvrsten izbor za pse, ki imajo težave s kronično drisko. S to hrano je priporočljivo hraniti psa do dva tedna po vzpostavitvi normalne prebave, nato pa je priporočljivo preiti na VON BARF SENSITIVE. 

11. Kakšna je razlika med hrano VON BARF in vlažno hrane za pse (konzerve)?

Hrana VON BARF je surova hrana brez aditivov. Živila v vlažni hrani za pse so kuhana in najpogosteje so dodani številni aditivi in konzervansi.

Hrana VON BARF je sveže zamrznjena in pakirana v poliamidne ovitke, da se ohranita maksimalna svežina in kakovost proizvoda brez dodajanja konzervansov in drugih aditivov.

Hrana za pse VON BARF je odličen izvor kakovostnih beljakovin, bogatih z esencialnimi maščobnimi kislinami velike prebavljivosti. V hrani VON BARF ni žitaric – ogljikovih hidratov in zato je odlična pri nadzoru telesne mase.

12. Ali je dobro mešati industrijsko obdelano hrano in BARF?

Mešanje BARFA in industrijsko obdelane hrane ni priporočljivo. Za organizem je dodatno obremenjujoče prebavljati kombinacijo surovih in predelanih živil.

13. Ali je treba v hrano VON BARF dodajati kakšno olje?

Goveje meso, jetra in vampi so izvor zadostne količine linolne maščobne kisline, ki je edina esencialna maščobna kislina za pse, saj lahko psi sintetizirajo linolensko in arahidonsko maščobno kislino iz linolne, torej – le-te zanj niso esencialne. Psi iz naravnih maščob, termično neobdelanih, dobijo idealne količine njim potrebnih maščobnih kislin, zato ni potrebe po dodajanju kakršnih koli olj. 

Pomembno je poudariti, da so v surovi, sveže zamrznjeni hrani maščobne kisline zaščitene pred oksidacijo in pokvarljivostjo BREZ dodajanja konzervansov.

Maščobe, ločene med industrijsko proizvodnjo, ki vključuje termično obdelavo, nato pa naknadno dodane v hrano, so veliko bolj nagnjene k pokvarljivosti in je za njihovo zaščito nujna raba konzervansov in stabilizatorjev. Maščobe so termolabilne in se s hranjenjem na neprimerni temperaturi topijo, nezaščitene pred vplivom zraka pa oksidirajo. Tako obravnavane maščobe izgubijo hranilno vrednost in postajajo toksične. 

14. Kaj so vampi in zakaj so sestavina hrane za pse VON BARF?

Goveji vampi (eden od predželodcev goveda) so bogat izvor encimov, mineralov (kalcija in fosforja), vitaminov (kolina) in maščobnih kislin (linolne in linolenske), vsebuje tudi Lactobacillus acidophilus –probiotik.

Beljakovine vampov so zelo dobro prebavljive, celo bolj prebavljive od beljakovin, ki se nahajajo v mišičnem tkivu.

Pri prežvekovalcih, med katere prištevamo tudi govedo, se razgradnja rastlin začne v vampih, zato v njihovi sluznici najdemo veliko količino absorbiranega klorofila. 

Klorofil je zeleni rastlinski pigment, za katerega je bilo ugotovljeno, da pospeši procese detoksikacije telesa, deluje protimikrobno, krepi imunski sistem, vpliva na nadzor in uničenje malignih celic in ima sposobnost vezave težkih kovin. Pozitivno vpliva na celjenje ran, tako tistih na površini kože kot tudi na sluznici (ugotovljen je bil pozitiven učinek klorofila na celjenje čirov na sluznici želodca). Ta pozitivni vpliv na organizem je posledica podobnosti kemijske zgradbe klorofila in hemoglobina (krvnega pigmenta, ki se nahaja v rdečih krvnih celicah – eritrocitih). Razlika je samo v centralnem atomu, pri klorofilu je to magnezij, pri hemoglobinu pa železo.

Lactobacillus acidophilus je probiotik, bakterija, ki tvori »dobro« mikrofloro v črevesju. Probiotik pomaga pri vzpostavitvi ravnotežja med »dobrimi« in »slabimi« bakterijami. Ravnotežje črevesne mikroflore je lahko porušeno zaradi bolezni, stresa, jemanja antibiotikov in drugih zdravil.

Lactobacillus acidophilus je pomemben zaveznik pri zdravljenju driske, zaprtosti in drugih motnjah v prebavnem sistemu. Ugotovljen je njegov pozitivni vpliv na prenehanje simptomov vnetne bolezni črevesja (IBD – Inflammatory bowel disease). Sintetizira mlečno kislino, ki neugodno deluje na rast »slabih« bakterij, in antibiotik kolicin, ki neugodno deluje na rast številnih bakterij in glivic. Pomaga pri prebavi (še zlasti mlečne hrane) in ima vlogo v procesu sinteze vitamina B-kompleksa. 

Ugotovljeno je, da ugodno vpliva tudi na krepitev imunskega sistema, posledično s tem pa pomaga tudi pri nadzoru alergijskih reakcij.

15. Kakšna je vloga hrustanca, vsebovanega v hrani VON BARF?

Mleti hrustanec je bogat naravni izvor snovi, pomembnih za zdravje sklepov (glukozamin, hondroitin).

Glukozamin je proteoglikan (glukoza + aminokislina glutamin), ki se v visoki koncentraciji nahaja v vezivnem tkivu:

 • Potreben je za sintezo večjih molekul, ki ohranjajo sklepe zdrave, tj. dobro podmazane in gibljive.
 • Pomemben je v terapiji in prevenciji poškodbe sklepov, osteoartritisa in drugih degenerativnih sprememb na sklepih.

Hondroitin je kompleksen ogljikov hidrat, ki ga najdemo v vezivnem tkivu živali in ljudi. On zagotavlja zdravje hrustanca skozi nekaj mehanizmov:

 • tako, da nase veže molekule vode (ustvarjanje sinovijske tekočine, ki hrani in podmaže sklepni hrustanec in sklepne vezi);
 • tako, da blokira encime, ki poškodujejo hrustanec,
 • tako, da spodbuja aktivnost hondrocita (celica hrustanca) k sintezi kolagena in proteoglikana.
16. Zakaj je v VON BARF CLASSICU česen?

Česen se dodaja v zelo mali količini zaradi svojega antioksidativnega, protivnetnega, antiparazitskega in antibakterijskega delovanja.

17. Ali se lahko hrana VON BARF odmrzne in nato ponovno zamrzne?

Neodprta hrana VON BARF se lahko po odmrznitvi ponovno zamrzne, čeprav to ni priporočljivo. 

Ko se hrana večkrat zamrzuje, kristalčki ledu, ki se ustvarjajo, poškodujejo celično membrano mišičnih vlaken, posledica tega pa je iztekanje mesnega soka (v katerem so topljeni peptidi, aminokisline, vitamini in minerali) iz celic – t. i. kapanje mesa. Na ta način se izgubi del hranljivih snovi in se zmanjšuje kakovost obroka.

18. Včasih je blato mojega psa prekrito z veliko količino sluzi, ali me mora skrbeti?

Blato, ki je prekrito z veliko količino sluzi, se lahko pojavi pri prehodu na prehrano BARF. Načeloma ni razloga za skrb, sluz je po navadi znak, da se telo čisti od nakopičenih strupenih snovi.

Sluz je lahko tudi znak vnetja črevesja, še zlasti, če so v sluzi vidne sledi krvi. Takrat je vsekakor treba obiskati veterinarja. Prav tako je lahko znak kokcidioze (pogost parazit pri mladičkih).

19. S prehodom na hrano VON BARF moj pes pije veliko manj vode, ali je to normalno?

Surova hrana, ki vsebuje velik odstotek vode (naravno vsebovana voda v mesu), pozitivno vpliva na vzdrževanje hidracije organizma, posledično temu organizem nima potrebe po tem, da bi nadoknadil vodo s pitjem velikih količin le-te.

Voda je najpomembnejša hranljiva snov v prehrani psov. Izguba 10 % skupne telesne količine vode povzroča resne bolezni, 15 % in več pa zagotovo smrt. Potrebe po količini vode so odvisne od mesta, kjer pes prebiva (temperatura), psihičnega stanja in fizične dejavnosti, zdravstvenega stanja (diareja, laktacija) ter od vrste hrane, ki jo zaužije.

Suha hrana, z visokim deležem beljakovin, spodbuja konzumiranje večje količine vode, kar lahko dolgotrajno privede do pretirane obremenitve ledvic in posledično do njihove nepovratne poškodbe.

NISTE NAŠLI VAŠEGA ODGOVORA?

Zastavite vprašanje mašemu veterinarju

info@vonbarf.si

1. Ali je hrana VON BARF popolna in uravnotežena prehrana? Ali ji je treba še kaj dodajati?

VON BARF je popolna in uravnotežena prehrana, vsebuje vsa potrebna hranila v optimalni količini in ji ni treba ničesar dodajati. Pes se lahko hrani izključno s to hrano.

Pomembno je poudariti, da so vsa pomembna hranila v hrani VON BARF naravno vsebovana v živilih. Vitamini in minerali ne morejo biti dodani v hrano naknadno, da bi bili enako biološko dostopni organizmu kot takrat, ko je njihov izvor surova hrana.

2. Ali je surovo meso varno za mojega psa?

Surovo meso je veliko bolj sprejemljiva oblika beljakovin za psa kot kuhano ali industrijsko obdelano meso. 

Meso, ki ga dajemo v svoje proizvode, gre skozi veterinarsko inšpekcijo in spada v kategorijo mesa, primerno za prehrano ljudi. Meso nabavljamo neposredno od najkakovostnejših dobaviteljev mesa. 

Higiensko-zdravstveno pravilnost neprestano nadzoruje EUROINSPEKT CROATIAKONTROLA d.o.o., laboratorij Zagreb.

3. Ali so v hrani VON BARF nevarne bakterije (Salmonella, E. coli) ali paraziti?

Meso, ki ga dajemo v svoje proizvode, gre skozi veterinarsko inšpekcijo in spada v kategorijo mesa, primerno za prehrano ljudi. Naši se proizvodi se pripravljajo iz svežih živil, pakirajo se v poliamidne ovitke in se takoj zatem zamrznejo.

Higiensko-zdravstveno pravilnost neprestano nadzoruje EUROINSPEKT CROATIAKONTROLA d. o. o., laboratorij Zagreb

4. Komu je namenjen VON BARF SENSITIVE?

Namenjen je:

 • starejšim psom,
 • psom z motenim delovanjem jeter,
 • psom z motenim delovanjem trebušne slinavke, 
 • psom, ki bolehajo za gastritisom,
 • psom, ki trpijo za alergijami,
 • psom, ki so nagnjeni k debelosti,
 • psom v postoperativnem zdravljenju.

VON BARF SENSITIVE je nizkoproteinska hrana, posebej bogata z encimi in zelo dobre prebavljivosti.

5. Zakaj je pes po obroku bruhal?

Ob prehodu na novo vrsto prehrane se lahko pojavi bruhanje, vendar ni razloga za skrb, če pes ne kaže tudi drugih znakov motenega splošnega stanja. Bruhanje za mesojede ni nujno kazalnik bolezni. Včasih pes bruha hrano, ker so bili kosi hrane, ki jo je pojedel, preveliki, zaradi prevelike količine hrane ali požrešnosti.

Da bi preprečili naglo požiranje velike količine hrane, je psu zaželeno iztiskati manjše količine hrane iz vrečk, da lahko jedo zalogaj za zalogajem (prvih nekaj dni prehoda na prehrano BARF).

Vzrok bruhanja so lahko notranji paraziti. Česen, vsebovan v hrani VON BARF CLASSIC ubija gliste, ki so v razvoju, medtem ko odrasle gliste česen samo »vznemiri«, kar potem povzroči slabost, bruhanje ali drisko. Vsekakor je priporočljivo psa očistiti od parazitov.

6. Ali ni česen nevaren za pse?

Česen v malih količinah ni nevaren za pse – toksične so lahko samo velike količine česna, ko pa govorimo o velikih količinah, govorimo o več kot o 20 strokih česna dnevno za psa srednje velikosti skozi daljše obdobje.

Česen v optimalnih količinah, kakršne se nahajajo v proizvodih VON BARF, ima antioksidativno, protivnetno, atniparazitno in antibakterijsko delovanje.

7. Zakaj hrana za pse VON BARF vsebuje kosti, zmlete v pasto?

Kosti so optimalen izvor mineralov za pse. S prebavljanjem kosti si bo organizem vzel potrebno količino mineralov v zadostnem razmerju. V organizmu ne more priti do presežka mineralov. Presežek mineralov v obliki neprebavljene kosti bo pes izločil s prebavo. 

Kost je zelo pomemben del tako prehrane kot prebave, ki mora biti optimalne konsistence. Optimalna konsistenca blata zagotavlja naravno praznjenje analnih vrečk in tako zmanjšuje možnost njihovega vnetja.

8. Moj pes je nagnjen k alergijam, ali lahko je BARF?

V hrani VON BARF NI najpogostejših alergenov – žitaric in aditivov. Surove beljakovine živalskega porekla, kakršne se nahajajo v hrani VON BARF, zelo redko povzročajo alergije. 

Prehrana BARF se je izkazala za zelo uspešno tudi pri nadzoru alergij. Učinek takšne prehrane je viden skozi daljše obdobje, saj krepi imunski sistem in njegovo sposobnost, da se bori z alergijami. Včasih so rezultati vidni takoj, včasih pa je potrebno daljše obdobje, da se organizem okrepi in začne uspešno nadzorovati imunske odzive. 

9. Mojemu psu skoraj vsaka hrana povzroča drisko, ali lahko poskusim s hrano za pse VON BARF?

Prehrana BARF je bogata z encimi, ki jih v toplotno obdelani hrani ni, vendar so izredno pomembni za dobro prebavo hrane. Goveji vampi, ki je sestavina hrane VON BARF, je, poleg tega, da je bogat vir encimov, tudi bogat izvor probiotikov Lactobacillus acidophilus.

Lactobacillus acidophilus je probiotik, bakterija, ki tvori »dobro« mikrofloro v črevesju. Probiotik pomaga pri vzpostavitvi ravnotežja med »dobrimi« in »slabimi« bakterijami. Ravnotežje črevesne mikroflore je lahko porušeno zaradi bolezni, stresa, jemanja antibiotikov in drugih zdravil.

Lactobacillus acidophilus je pomemben zaveznik pri zdravljenju driske, zaprtosti in drugih motnjah v prebavnem sistemu. Ugotovljen je njegov pozitivni vpliv na prenehanje simptomov vnetne bolezni črevesja (IBD – Inflammatory bowel disease). Sintetizira mlečno kislino, ki neugodno deluje na rast »slabih« bakterij, in antibiotik kolicin, ki neugodno deluje na rast številnih bakterij in glivic. Pomaga pri prebavi (še zlasti mlečne hrane) in ima vlogo v procesu sinteze vitamina B-kompleksa. Ugotovljeno je, da ugodno vpliva tudi na krepitev imunskega sistema, posledično s tem pa pomaga tudi pri nadzoru alergijskih reakcij.

10. Zaradi vsebnosti kosti blato prav tako postaja trše konsistence.

Psom, ki imajo občutljiv prebavni sistem in ki se težko prilagajajo na novo prehrano, je treba, v nekaj dneh, dati priložnost, da se navadijo na novo hrano. Pri spremembi hrane do prebavnih motenj prihaja zaradi neprilagojenosti prebavnega sistema (encimov in mikroflore črevesja) na novo vrsto hrane.

VON BARF SENSITIVE je izvrsten izbor za pse, ki imajo težave s kronično drisko. S to hrano je priporočljivo hraniti psa do dva tedna po vzpostavitvi normalne prebave, nato pa je priporočljivo preiti na VON BARF SENSITIVE. 

11. Kakšna je razlika med hrano VON BARF in vlažno hrane za pse (konzerve)?

Hrana VON BARF je surova hrana brez aditivov. Živila v vlažni hrani za pse so kuhana in najpogosteje so dodani številni aditivi in konzervansi.

Hrana VON BARF je sveže zamrznjena in pakirana v poliamidne ovitke, da se ohranita maksimalna svežina in kakovost proizvoda brez dodajanja konzervansov in drugih aditivov.

Hrana za pse VON BARF je odličen izvor kakovostnih beljakovin, bogatih z esencialnimi maščobnimi kislinami velike prebavljivosti. V hrani VON BARF ni žitaric – ogljikovih hidratov in zato je odlična pri nadzoru telesne mase.

12. Ali je dobro mešati industrijsko obdelano hrano in BARF?

Mešanje BARFA in industrijsko obdelane hrane ni priporočljivo. Za organizem je dodatno obremenjujoče prebavljati kombinacijo surovih in predelanih živil. 

13. Ali je treba v hrano VON BARF dodajati kakšno olje?

Goveje meso, jetra in vampi so izvor zadostne količine linolne maščobne kisline, ki je edina esencialna maščobna kislina za pse, saj lahko psi sintetizirajo linolensko in arahidonsko maščobno kislino iz linolne, torej – le-te zanj niso esencialne. Psi iz naravnih maščob, termično neobdelanih, dobijo idealne količine njim potrebnih maščobnih kislin, zato ni potrebe po dodajanju kakršnih koli olj. 

Pomembno je poudariti, da so v surovi, sveže zamrznjeni hrani maščobne kisline zaščitene pred oksidacijo in pokvarljivostjo BREZ dodajanja konzervansov.

Maščobe, ločene med industrijsko proizvodnjo, ki vključuje termično obdelavo, nato pa naknadno dodane v hrano, so veliko bolj nagnjene k pokvarljivosti in je za njihovo zaščito nujna raba konzervansov in stabilizatorjev. Maščobe so termolabilne in se s hranjenjem na neprimerni temperaturi topijo, nezaščitene pred vplivom zraka pa oksidirajo. Tako obravnavane maščobe izgubijo hranilno vrednost in postajajo toksične. 

 

14. Kaj so vampi in zakaj so sestavina hrane za pse VON BARF?

Goveji vampi (eden od predželodcev goveda) so bogat izvor encimov, mineralov (kalcija in fosforja), vitaminov (kolina) in maščobnih kislin (linolne in linolenske), vsebuje tudi Lactobacillus acidophilus –probiotik.

Beljakovine vampov so zelo dobro prebavljive, celo bolj prebavljive od beljakovin, ki se nahajajo v mišičnem tkivu.

Pri prežvekovalcih, med katere prištevamo tudi govedo, se razgradnja rastlin začne v vampih, zato v njihovi sluznici najdemo veliko količino absorbiranega klorofila. 

Klorofil je zeleni rastlinski pigment, za katerega je bilo ugotovljeno, da pospeši procese detoksikacije telesa, deluje protimikrobno, krepi imunski sistem, vpliva na nadzor in uničenje malignih celic in ima sposobnost vezave težkih kovin. Pozitivno vpliva na celjenje ran, tako tistih na površini kože kot tudi na sluznici (ugotovljen je bil pozitiven učinek klorofila na celjenje čirov na sluznici želodca). Ta pozitivni vpliv na organizem je posledica podobnosti kemijske zgradbe klorofila in hemoglobina (krvnega pigmenta, ki se nahaja v rdečih krvnih celicah – eritrocitih). Razlika je samo v centralnem atomu, pri klorofilu je to magnezij, pri hemoglobinu pa železo.

Lactobacillus acidophilus je probiotik, bakterija, ki tvori »dobro« mikrofloro v črevesju. Probiotik pomaga pri vzpostavitvi ravnotežja med »dobrimi« in »slabimi« bakterijami. Ravnotežje črevesne mikroflore je lahko porušeno zaradi bolezni, stresa, jemanja antibiotikov in drugih zdravil.

Lactobacillus acidophilus je pomemben zaveznik pri zdravljenju driske, zaprtosti in drugih motnjah v prebavnem sistemu. Ugotovljen je njegov pozitivni vpliv na prenehanje simptomov vnetne bolezni črevesja (IBD – Inflammatory bowel disease). Sintetizira mlečno kislino, ki neugodno deluje na rast »slabih« bakterij, in antibiotik kolicin, ki neugodno deluje na rast številnih bakterij in glivic. Pomaga pri prebavi (še zlasti mlečne hrane) in ima vlogo v procesu sinteze vitamina B-kompleksa. 

Ugotovljeno je, da ugodno vpliva tudi na krepitev imunskega sistema, posledično s tem pa pomaga tudi pri nadzoru alergijskih reakcij.

15. Kakšna je vloga hrustanca, vsebovanega v hrani VON BARF?

Mleti hrustanec je bogat naravni izvor snovi, pomembnih za zdravje sklepov (glukozamin, hondroitin).

Glukozamin je proteoglikan (glukoza + aminokislina glutamin), ki se v visoki koncentraciji nahaja v vezivnem tkivu:

 • Potreben je za sintezo večjih molekul, ki ohranjajo sklepe zdrave, tj. dobro podmazane in gibljive.
 • Pomemben je v terapiji in prevenciji poškodbe sklepov, osteoartritisa in drugih degenerativnih sprememb na sklepih.

Hondroitin je kompleksen ogljikov hidrat, ki ga najdemo v vezivnem tkivu živali in ljudi. On zagotavlja zdravje hrustanca skozi nekaj mehanizmov:

 • tako, da nase veže molekule vode (ustvarjanje sinovijske tekočine, ki hrani in podmaže sklepni hrustanec in sklepne vezi);
 • tako, da blokira encime, ki poškodujejo hrustanec,

tako, da spodbuja aktivnost hondrocita (celica hrustanca) k sintezi kolagena in proteoglikana.

16. Zakaj je v VON BARF CLASSICU česen?

Česen se dodaja v zelo mali količini zaradi svojega antioksidativnega, protivnetnega, antiparazitskega in antibakterijskega delovanja.

17. Ali se lahko hrana VON BARF odmrzne in nato ponovno zamrzne?

Neodprta hrana VON BARF se lahko po odmrznitvi ponovno zamrzne, čeprav to ni priporočljivo. 

Ko se hrana večkrat zamrzuje, kristalčki ledu, ki se ustvarjajo, poškodujejo celično membrano mišičnih vlaken, posledica tega pa je iztekanje mesnega soka (v katerem so topljeni peptidi, aminokisline, vitamini in minerali) iz celic – t. i. kapanje mesa. Na ta način se izgubi del hranljivih snovi in se zmanjšuje kakovost obroka.

18. Včasih je blato mojega psa prekrito z veliko količino sluzi, ali me mora skrbeti?

Blato, ki je prekrito z veliko količino sluzi, se lahko pojavi pri prehodu na prehrano BARF. Načeloma ni razloga za skrb, sluz je po navadi znak, da se telo čisti od nakopičenih strupenih snovi.

Sluz je lahko tudi znak vnetja črevesja, še zlasti, če so v sluzi vidne sledi krvi. Takrat je vsekakor treba obiskati veterinarja. Prav tako je lahko znak kokcidioze (pogost parazit pri mladičkih).

19. S prehodom na hrano VON BARF moj pes pije veliko manj vode, ali je to normalno?

Surova hrana, ki vsebuje velik odstotek vode (naravno vsebovana voda v mesu), pozitivno vpliva na vzdrževanje hidracije organizma, posledično temu organizem nima potrebe po tem, da bi nadoknadil vodo s pitjem velikih količin le-te.

Voda je najpomembnejša hranljiva snov v prehrani psov. Izguba 10 % skupne telesne količine vode povzroča resne bolezni, 15 % in več pa zagotovo smrt. Potrebe po količini vode so odvisne od mesta, kjer pes prebiva (temperatura), psihičnega stanja in fizične dejavnosti, zdravstvenega stanja (diareja, laktacija) ter od vrste hrane, ki jo zaužije.

Suha hrana, z visokim deležem beljakovin, spodbuja konzumiranje večje količine vode, kar lahko dolgotrajno privede do pretirane obremenitve ledvic in posledično do njihove nepovratne poškodbe.

NISTE NAŠLI VAŠEGA ODGOVORA?

Zastavite vprašanje mašemu veterinarju

info@vonbarf.si